Evolv DNA Forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment   Page 3 of 5      Prev   1   2   3   4   5   Next
VapingBad

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 2,449
Reply with quote  #31 
Markyt123 do you have the same battery as one AMDtrucking used?  The csv only acts as a look up for the board to estimate the battery level and will only be valid for that make and model of battery, it does not affect performance.  By that csv the voltage difference between 31.5% and 95.2% is only 0.07 V so it's going to be extremely difficult for any mod designed to use a 3.7 V Li battery to estimate a percentage with any accuracy in that range. 

It is worth checking all your connections are clean and tight, and looking at the voltage sag in EScribe to better evaluate if your battery can work, but If it can't you can use a more standard battery so all is not lost.

(The DNA 75 was not designed to use LiFePo4 batteries, they are not supported and you are in the at your own risk experimental zone, not saying it's impossible, just not supported.)

__________________
• I am not employed by nor do I represent Evolv Inc.  All opinions are my own, they are just opinion not fact and can be wrong •

Latest versions of EScribe: DNA 200/250DNA 75
Common problems
Markyt123

Junior Member
Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #32 
Thanks for the post. I was a bit worried that the battery level dipped and then climbed again. Used to lithium ion just reducing over time. Might end up that I'm just an out of the box vaper. But I'm going to persist and keep learning. Man needs a hobby
Markyt123

Junior Member
Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #33 
I know a little knowledge is a dangerous thing so I'll be careful. I'll learn how to read the graphs. So tricky because I'm determined to get more knowledge but trial and error seems the only way. Forums are great but I'd just like to be able to find some decent literature or someone to sit and talk me through it. Hey ho.
VapingBad

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 2,449
Reply with quote  #34 
The main thing is not to charge the LiFePo on the DNA 75 as it will try and charge it to 4.2 V and as far as I am aware there is no way for a use to change that.
__________________
• I am not employed by nor do I represent Evolv Inc.  All opinions are my own, they are just opinion not fact and can be wrong •

Latest versions of EScribe: DNA 200/250DNA 75
Common problems
Markyt123

Junior Member
Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #35 
Thanks very much you guys. Only other question that is still unanswered is that when I fire, the battery indicator drains and then builds back up again back to where it was. Is that normal, should I be worried?
VapingBad

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 2,449
Reply with quote  #36 
IDK, but as I said if you look at the csv the voltage difference between 31.5% and 95.2% is only 0.07 V so it's going to be extremely difficult for any mod designed to use a 3.7 V Li battery to estimate a percentage with any accuracy in that range.  The voltage sag during a puff would be far larger than that 0.07 V and may explain why the meter shows it as empty.  Say before your puff the battery is 3.30 V about 77%, during the puff it sags 0.2 V to 3.1 V about 4% then recovers to 3.295 V after the puff about 73%.   I am making the numbers up to illustrate how a tiny difference in that batteries voltage makes a far larger difference to the estimation of charge using the csv.
__________________
• I am not employed by nor do I represent Evolv Inc.  All opinions are my own, they are just opinion not fact and can be wrong •

Latest versions of EScribe: DNA 200/250DNA 75
Common problems
Markyt123

Junior Member
Registered:
Posts: 12
Reply with quote  #37 
Beautifully explained. Thanks for your help.
dleone32

Junior Member
Registered:
Posts: 23
Reply with quote  #38 
I'm not sure if this question has been answered or if this is even the right place to post this question. I got a therion 75 the other day and it was used. The battery bar will blink when I'm using it. Ive got a herkales plus on it with a 0.4ohm coil and I'm vaping it at 65 watts. Also, the battery is at 68%.... Anyone have any idea to why this is happening. Is there something on escribe that I'm not setting up correctly?? Help would be greatly appreciated. Thanks in advance!

giz_60

Avatar / Picture

Senior Member
Registered:
Posts: 796
Reply with quote  #39 
The battery indicator flashing is the 'Check Battery' message...Can you post a screen shot of 'Device Monitor' in Escribe & of the 'Mod' tab?

Edit: Device Monitor screen shot while firing the device...check 'Pack', 'Power' , 'Power Set' , 'Cold Ohms' , 'Live Ohms'
dleone32

Junior Member
Registered:
Posts: 23
Reply with quote  #40 
Thank you for your reply. I did what you said and here's the screen shot.  2017-03-10 (1).png 
giz_60

Avatar / Picture

Senior Member
Registered:
Posts: 796
Reply with quote  #41 
What is your 'Cell Soft Cutoff' set at in the 'Mod' tab?
dleone32

Junior Member
Registered:
Posts: 23
Reply with quote  #42 
I set it at 2.75
giz_60

Avatar / Picture

Senior Member
Registered:
Posts: 796
Reply with quote  #43 
What is the voltage at the lowest point on the graph?
dleone32

Junior Member
Registered:
Posts: 23
Reply with quote  #44 
The voltage for a .24 build at 65 watts is 3.93-3.94
dleone32

Junior Member
Registered:
Posts: 23
Reply with quote  #45 
2017-03-10 (2).png 
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.