Evolv DNA Forum
Sign up Calendar Latest Topics
 
 
 


Reply
  Author   Comment  
acardboardllama

Junior Member
Registered:
Posts: 10
Reply with quote  #1 
I built a dual 18650 Dna 200, changed the battery configuration to 2cell in describe. When I put batteries in, the mod will only power on while holding the fire button, release, it shuts off.. My balance charging wires are all correct and I'm starting to get very discouraged :/ Any Jello would be great please thank you -Derek
retird

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 1,187
Reply with quote  #2 
Can you post a diagram of how you wired the balancing connector and battery wiring...  also post a Device Monitor screenshot with the device plugged in... 
__________________
I am not an employee of and do not represent Evolv Inc.  My opinions are just that and are not meant to be fact or even correct.

acardboardllama

Junior Member
Registered:
Posts: 10
Reply with quote  #3 
screenshot.PNG  Diagram.png 
ChunkyButt200

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 1,516
Reply with quote  #4 
make sure your sled contacts are making connection to the ends of the cells. use a DMM. did you press "upload to device" after you selected "2 cell"?  your mod is still running in 3 cell operation. the third cell field will disappear when in 2 cell mode (on SP5 and up firmware). you should upgrade to to the newest firmware as well SP5a link is in my signature.
__________________
1.21 JIGAWATTS............GREAT SCOTT!........WHAT THE HELL IS A JIGAWATT?
• I am not employed by nor do I represent Evolv Inc.  All opinions are my own, they are just opinion not fact and can be wrong •
Latest versions of EScribe: DNA 200 • DNA 75  Common problems
EVOLV HELP DESK - https://helpdesk.evolvapor.com/?a=add
LOST VAPE WARRANTY REPAIR - http://www.lostvaperepaircenter.com
acardboardllama

Junior Member
Registered:
Posts: 10
Reply with quote  #5 
I updated Escribe and the chip firmware. the battery connections are solid.. Same problem still. Thank you for your help
ChunkyButt200

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 1,516
Reply with quote  #6 
if you know for a fact the board is receiving the necessary voltage through the balance tap wires and main -/+ and you're in 2 cell mode, i would open a help ticket with evolv and ask for a replacement. the board has a 1 year warranty. can you post one more screenshot of device monitor with batteries installed? with the new firmware (SP5a).
__________________
1.21 JIGAWATTS............GREAT SCOTT!........WHAT THE HELL IS A JIGAWATT?
• I am not employed by nor do I represent Evolv Inc.  All opinions are my own, they are just opinion not fact and can be wrong •
Latest versions of EScribe: DNA 200 • DNA 75  Common problems
EVOLV HELP DESK - https://helpdesk.evolvapor.com/?a=add
LOST VAPE WARRANTY REPAIR - http://www.lostvaperepaircenter.com
acardboardllama

Junior Member
Registered:
Posts: 10
Reply with quote  #7 
cap 2.PNG Im wondering why it shows 2.99V on cell 2 with no batteries installed.
ChunkyButt200

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 1,516
Reply with quote  #8 
post a screenshot WITH batteries installed. there will always be nonsense voltage readings on any of the cells with no batteries and just the usb powering the board. all of the DNA 200/250 boards do this. this normal behavior. what isn't normal is wrong cell readings when fully charged/balanced cells are installed.
__________________
1.21 JIGAWATTS............GREAT SCOTT!........WHAT THE HELL IS A JIGAWATT?
• I am not employed by nor do I represent Evolv Inc.  All opinions are my own, they are just opinion not fact and can be wrong •
Latest versions of EScribe: DNA 200 • DNA 75  Common problems
EVOLV HELP DESK - https://helpdesk.evolvapor.com/?a=add
LOST VAPE WARRANTY REPAIR - http://www.lostvaperepaircenter.com
acardboardllama

Junior Member
Registered:
Posts: 10
Reply with quote  #9 
My mistake.. Capture 3.PNG 
ChunkyButt200

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 1,516
Reply with quote  #10 
you double checked the voltages at the balance taps on the board and the main -/+ at the board? (with fully charged cells - 4.20v) you should get 8.4v at the main -/+     4.2v between GND and cell 1 at the tap and 8.4v between GND and 2+3 at the tap.  
__________________
1.21 JIGAWATTS............GREAT SCOTT!........WHAT THE HELL IS A JIGAWATT?
• I am not employed by nor do I represent Evolv Inc.  All opinions are my own, they are just opinion not fact and can be wrong •
Latest versions of EScribe: DNA 200 • DNA 75  Common problems
EVOLV HELP DESK - https://helpdesk.evolvapor.com/?a=add
LOST VAPE WARRANTY REPAIR - http://www.lostvaperepaircenter.com
acardboardllama

Junior Member
Registered:
Posts: 10
Reply with quote  #11 
Quote:
Originally Posted by ChunkyButt200
you double checked the voltages at the balance taps on the board and the main -/+ at the board? (with fully charged cells - 4.20v) you should get 8.4v at the main -/+     4.2v between GND and cell 1 at the tap and 8.4v between GND and 2+3 at the tap.  

I would LOVE to but I do not have a voltmeter. [frown]
ChunkyButt200

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 1,516
Reply with quote  #12 
don't know anyone that has one that you could borrow for 10 min? it's always best to double check your connections and soldering joints with a DMM when experiencing problems like this one. you could still RMA the board but what's to say the same problem you're having with this board won't happen again with the replacement? chances are small the board left evolv in a non functioning condition, it can happen but QC is pretty tight over there.
__________________
1.21 JIGAWATTS............GREAT SCOTT!........WHAT THE HELL IS A JIGAWATT?
• I am not employed by nor do I represent Evolv Inc.  All opinions are my own, they are just opinion not fact and can be wrong •
Latest versions of EScribe: DNA 200 • DNA 75  Common problems
EVOLV HELP DESK - https://helpdesk.evolvapor.com/?a=add
LOST VAPE WARRANTY REPAIR - http://www.lostvaperepaircenter.com
acardboardllama

Junior Member
Registered:
Posts: 10
Reply with quote  #13 
I'm sorry. I don't know the lingo. DMM? RMA? And what do you mean I would have the same problem with a different board?
ChunkyButt200

Avatar / Picture

Administrator
Registered:
Posts: 1,516
Reply with quote  #14 
you got it right when you said volt meter, otherwise known as a digital multi meter. RMA means return merchandise authorization. just means your sending back the product to the vendor/manufacturer. 

what i'm getting at is you should rule out your soldering and wiring being the cause before sending back the board. how do you know for sure you're getting the correct voltage to board? you can't really unless you can verify that with some sort of voltage measuring equipment like a DMM (voltmeter).

__________________
1.21 JIGAWATTS............GREAT SCOTT!........WHAT THE HELL IS A JIGAWATT?
• I am not employed by nor do I represent Evolv Inc.  All opinions are my own, they are just opinion not fact and can be wrong •
Latest versions of EScribe: DNA 200 • DNA 75  Common problems
EVOLV HELP DESK - https://helpdesk.evolvapor.com/?a=add
LOST VAPE WARRANTY REPAIR - http://www.lostvaperepaircenter.com
acardboardllama

Junior Member
Registered:
Posts: 10
Reply with quote  #15 
Is there an inexpensive Multimeter you know of that you could suggest to me?
Previous Topic | Next Topic
Print
Reply

Quick Navigation:

Easily create a Forum Website with Website Toolbox.